Jan Kruyk overleden

jan_kruyk_aRex Film-icoon Jan Kruyk is op 79-jarige leeftijd overleden, hij stierf op 6 juni jl. in zijn woonplaats Steenbergen. Kruyk gaf gestalte aan iconische personages als Veldwachter Flipse in twee delen van Dik Trom en boef Lam in o.a. de laatste Sjors en Sjimmie-film. Zijn absolute glansrol was die van Meester Kwel, waarmee hij driemaal schitterde in de Billy Turf-films.

Kruyk speelde in diverse televisieseries, zoals “Sil de strandjutter” en “Pommetje Horlepiep”. Hij was tevens docent Dramatische Vorming. Vanaf 2006 regisseerde hij meerdere toneelstukken en was hij actief lid van zangvereniging Die Vaertsingers.

Jan, wat hebben we van je genoten in je vele, mooie rollen. Een (jeugd-)held voor velen. En helden worden niet vergeten. Rust in vrede, ouwe boef!

jankruykoverleden

Advertenties

18 gedachtes over “Jan Kruyk overleden

 1. Baal hier zo erg van, vlak voor zijn dood nog contact met hem gehad over een eventueel interview over zijn rollen in de films van Henk, dat wou hij maar is er nooit van gekomen…

  Like

 2. in mijn jeugd altijd naar een Rex-film als beloning voor een goed rapport. Nu nog steeds (na) genieten. Jan Kruyk vond ik zeer veelzijdig en uitermate overtuigend in elke rol. Laten we hopen dat hij niet vergeten wordt.

  Like

 3. Triest dat er weer een Rex-topper heen is gegaan. Vanavond met het hele gezin voor de buis kruipen om nog eens te genieten van Meester Kwel, formidabele rol.

  Rust zacht mijnheer Kruyk.

  Like

 4. Wat een geweldig mooi stuk en geweldige foto! Bedankt! Voor jullie informatie, ik zal dit uitprinten en sturen naar zijn broer in Canada.

  Namens zijn zus Tonny van Lier- Kruyk en mijzelf de jongste Kruyk (nichtje) bedankt voor dit mooie eerbetoon!

  Like

 5. Mooie teksten bij een droevig bericht… Inderdaad, Jan Kruyk was ontzettend goed in zijn rollen en ook voor mij onvergetelijk in zijn rol als Meester Kwel. Hij speelde de geïrriteerde, gefrustreerde leraar niet, hij wás het.

  Mijn condoleances aan familie en iedereen die hem lief had, rust in vrede topper!

  Like

 6. Wat hebben we altijd (en nog) veel gelachen om de mooie uitspraken en streken van deze acteur.
  Ik wens de familie en naasten veel sterkte toe met dit grote verlies
  Jan ,Rust zacht

  Like

 7. Ergens op de Veluwe kampeerden wij vroeger en al heel snel leek in mijn fantasie de omgeving op die van de Dik Trom films die ik in mijn jeugd zag. Met een kussen onder een trui werd een van de vriendjes al snel Dik Trom en een ander, meestal de oudste, werd tot Veldwachter Flipse gekroond.In dit geval was ik dat en dan had ik als mijn grote voorbeeld Jan Kruik. Jan Kruik was voor mij het vleesgeworden voorbeeld uit de Dik Trom verhalen. Er bestond voor mij trouwens geen enkele twijfel in die tijd……..wij keken niet naar acteurs maar wij keken naar de echte Flipse en de echte Dik Trom en Bruin Boon. Hij was een strenge Flipse maar tegelijk ook een hele komische waar we iedere keer weer krom van het lachen om lagen als hij het onderspit delfde tegen Dik Trom en zijn vriendjes. Velen jaren later wist hij ons weer te overtuigen als de vlees geworden Mijnheer Kwel in de films van Dik Trom. Je kon de Stripverhalen er naast houden hij leek als twee druppels water op de getekende held. Hij speelde hem ook overtuigend. Zonder hem waren onze beiden Dikke Vrienden nooit zo goed uit de verf gekomen. Gelukkig heb ik een grote verzameling Rex Films en kan ik nog jaren van onze Kruik genieten.

  Rust zacht Jan en bedankt voor al die jaren
  Filmplezier !

  Bert Schoonhoven

  Like

  1. Foutjes door mij gemaakt beste vrienden…Kruik moet Kruyk zijn …..en natuurlijk was Jan Kruyk mijnheer Kwel in de films van Billie Turf mijn excuses voor deze slordigheden

   Like

 8. Uit het oog maar nooit uit het hart!
  Veel geleerd van zijn vakmanschap…..een eer om met jou te mogen acteren, ik de “kleine” jongen jij de leraar….meester Kwel!
  Dankjewel……

  Like

 9. Poeh, hier ben ik toch behoorlijk door van slag. Een respectabele leeftijd bereikt, maar wat had ik deze man het eeuwige leven gegund. Op jonge leeftijd zo onder de indruk van zijn rol als Meester Kwel, wat hebben we de videobanden versleten en iedere keer weer genoten. Meneer Kruyk speelde steeds een slechterik, maar wel een om van te houden!

  Rust in vrede, je was briljant.

  Like

 10. Vanaf 1963 tot en met 1984 was Jan erbij en speelde vele hoofdrollen in de Rex Films en dat deed hij vakkundig en met flair. Hij was een groot talent en daarbij ook nog eens eens een beminnelijk mens…

  Henk van der Linden

  Like

 11. Triest…………………….. weer een icoon van Rex film, die er niet meer is!

  Good old Jan!

  Groetjes

  ________________________________

  Like

Laat hier je reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s