Films

ph_films
Hieronder vind je een overzicht van alle speelfilms die Henk van der Linden maakte, waar mogelijk voorzien van het plot en aanvullende informatie. Let op: achter de titel staat het jaartal van productie.

Richard knapt het op (1943)

Een ingenieur heeft een belangrijke uitvinding gedaan en als hij zijn vriend Richard hiervan telefonisch in kennis stelt, wordt hij overvallen door twee criminelen die hem de formule afhandig maken. Door de telefoon hoort Richard wat er gebeurt en hij springt op zijn motor om zijn vriend te hulp te komen. Als hij arriveert zijn de dieven verdwenen. Richard weet hen op te sporen en de formule in zijn bezit te krijgen. Maar als de bandieten hulp krijgen is hij niet tegen de overmacht opgewassen en opnieuw slagen de kerels  erin om er met de formule vandoor te gaan. Terwijl hij zich bewusteloos houdt verneemt Richard waar de bandieten naartoe gaan. Hij volgt hen naar het pakhuis waar hun opdrachtgever op hen wacht.

feit  Vertoond in enkele bioscooptheaters in Zuid-Limburg vlak na de oorlog.
speelduur  Speelduur: 70 minuten

richardknapthetop_fhregelBurcht der verschrikking (1944)

Een professor wordt vermist tijdens een expeditie in de oerwouden en zijn vrienden, Puf en Richard, gaan op zoek naar hem. Zij komen op een geheimzinnige burcht terecht, die lang geleden door piraten werd gebouwd. Hun nakomelingen, die in het oerwoud rond het kasteel wonen, blijken achter de verdwijning van de professor te zitten. Zal het tweetal er in slagen de piraten en hun leider, de mysterieuze ‘man met de kap’ te verslaan en de professor te bevrijden?

feit  Vertoond in enkele bioscooptheaters in Zuid-Limburg vlak na de oorlog.
speelduur  Speelduur: 132 minuten

burchtderverschrikkingen_fhregelJiu jitsu (1944)

Gefilmd op 35mm. Sportfilm.

jiujitsu_fhregelDe Spin-serie (1948-1949)

Deze serie bestond uit 4 korte films van elk circa 15 minuten. Spannende verhalen bestemd voor de verkoop en verhuur in Van der Linden’s filmverhuurkantoor. Gefilmd op 16mm. De titels van deze films:

– De Spin slaat toe
– Het web van de Spin
– D
e Spin in het nauw
– De Spin schaakmat

despin1_fhregelOngewapend vechten (1948)

Een instructiefilm over de Jiu-jitsusport, gefilmd voor gebruik in het filmverhuurkantoor en bestemd voor de verkoop. Gefilmd op 16mm.

ongewapendvechten_fhregelDrie jongens knappen het op (1951)

Jan, een kreupele wees, woont bij zijn grootvader. Hij is erg gehecht aan zijn hond Nero. Twee landlopers stelen de hond, teneinde die als waakhond te verkopen. Een drietal kamperende jongens redden de hond uit de handen van de boeven. De grootvader verkoopt zijn horloge, teneinde een advertentie te kunnen plaatsen. De jongens brengen het dier terug en ontvangen een beloning. Voor het geld kopen zij het horloge van de oude man terug. Jan, die ziek was van verdriet, knapt weer helemaal op als hij zijn speelkameraad terug heeft. Gefilmd op 16mm.

premiere  Première: … 1952
speelduur  Speelduur: 60 minuten

hregelKampeeravonturen (1952)

Avonturen van een groepje kampeerders. Bestemd voor vertoningen in patronaten e.d.
Gefilmd op 16mm.

premiere  Première: 3 december 1952
speelduur  Speelduur: 60 minuten

hregelDe Dikke op het oorlogspad (1953)

Gefilmd op 16mm. Volgt.

premiere  Première: … 1954
speelduur  Speelduur: 45 minuten

hregelDrie jongens en een hond (1953)

Jan, een kreupele wees, woont bij zijn grootvader. Hij is erg gehecht aan zijn hond Nero. Twee landlopers stelen de hond, teneinde die als waakhond te verkopen. Een drietal kamperende jongens redden de hond uit de handen van de boeven. De grootvader verkoopt zijn horloge, teneinde een advertentie te kunnen plaatsen. De jongens brengen het dier terug en ontvangen een beloning. Voor het geld kopen zij het horloge van de oude man terug. Jan, die ziek was van verdriet, knapt weer helemaal op als hij zijn speelkameraad terug heeft.

feit  Remake van Drie jongens knappen het op (1951), nu gefilmd op 35mm.
premiere  Première: 19 augustus 1954
speelduur  Speelduur: 65 minuten

driejongenseneenhond_fhregelSjors van de Rebellenclub (1954)

Sjors, de held uit de stripverhalen, beleeft met zijn vrienden een aantal avonturen, waarin het vechten tegen twee zigeunerachtige boeven het hoofdthema vormt. Sjors en zijn vriendje Sjimmie raken in Afrika verzeild, doorstaan daar gevaren als bedreiging door wilden, krokodillen en tijgers, keren naar hun woonplaats terug en rekenen daar in een massaal gevecht waar de hele Rebellenclub aan deelneemt, met de boeven af.

premiere  Première: 25 juli 1955
speelduur  Speelduur: 92 minuten

sensrebellenclub_fhregelTrouwe kameraden (1956)

Weesjongen Jan komt in het huis van een norse, onvriendelijke boer. Zijn enige troost is een prachtige hond, die echter veel te verduren heeft van het boosaardige neefje Klaas. Op een zekere dag komt Jan op het spoor van een paar gevaarlijke boeven, die de streek onveilig maken. Zij willen namelijk een dijk opblazen, waardoor de oogst van de boeren zal mislukken. Op die manier komen zij goedkoop aan grond. Jan weet het plan te verijdelen, samen met zijn hond. Hij loopt echter zelf verwondingen op. De berouwvolle oom neemt zich dan voor beter voor de jongen te zorgen.

feit  Ook bekend als: Tarza de wolfshond
feit  De film had als werktitel “Jan en zijn vriend”.

premiere  Première: 9 augustus 1957
speelduur  Speelduur: 80 minuten

trouwekameraden_fhregelDe nieuwe avonturen van Dik Trom (1957)

Niemand is veilig voor de streken van Dik Trom, ook veldwachter Flipsen niet. Na vele malen het slachtoffer te zijn geweest, is hij Dik daadwerkelijk eens te slim af; de kleine boef belandt in het gevang. De blijdschap is van korte duur, want met hulp van zijn vrienden is Dik snel weer op vrije voeten. Samen met zijn klasgenoten besluit hij geld in te zamelen, om zo zijn blinde buurmeisje Nelly te kunnen helpen. Dik schrijft een brief aan professor Donkers, die zo verrast is dat hij besluit haar op te zoeken. Ondertussen wordt de vader van Nelly valselijk beschuldigd van diefstal, Dik laat het er niet bij zitten en gaat op zoek naar de echte boeven.

premiere  Première: 25 juli 1958
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 235.786
speelduur  Speelduur: 88 minuten

avonturendt_fhregelVier rakkers en een oude jeep (1958)

Volgt.

feit  Oorspronkelijk bedoeld om 2-delig uit te brengen onder titels Het geheim van de oude molen en Tarza de wonderhond, maar om verhuurtechnische redenen werden beide delen gecombineerd.
premiere  Première: 24 december 1959
speelduur  Speelduur: 120 minuten

vierrakkers_fhregelDik Trom en het circus (1959)

Volgt.

feit  Dirk Capel schittert in 4 verschillende rollen
premiere 
Première: 22 juli 1960
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 228.128
speelduur  Speelduur: 89 minuten

dtcircus_fhregelAvonturen van een zigeunerjongen (1960)

Volgt.

premiere  Première: 23 december 1960
speelduur  Speelduur: 90 minuten

zigeunerjongen_fhregelHet verraad van de zwarte roofridder (1961)

Volgt.

premiere  Première: 20 april 1962
speelduur  Speelduur: 80 minuten

roofridder_fhregelRobin Hood en zijn schelmen (1961)

Volgt.

premiere  Première: 23 mei 1962
speelduur  Speelduur: 90 minuten

robinhood_fhregelSjors en Sjimmie op het pirateneiland (1962)

Oom Barend schenkt Sjors een oude kist vol piratenkleding, wanneer Sjors vervolgens iets te enthousiast met een zwaard zwaait wordt een schatkaart ontdekt. Zeerover Peter de Hollander heeft een schat begraven en wie deze vindt is de nieuwe eigenaar, maar Sjors en Sjimmie krijgen al snel bezoek van Pedro en Boris die het nieuws vernemen op de radio. Even weten zij de schatkaart te bemachtigen, maar haken na het nodige geweld weer af. De vriendjes gaan naar de professor om met zijn tijdmachine af te reizen naar het pirateneiland. Daar blijkt al snel dat de schat vinden geen eenvoudige opgave zal worden.

feit  Het huis dat in het eerste deel van de film te zien is, was de woning van de familie Van der Linden in Thull.
premiere  Première: 21 december 1962
speelduur  Speelduur: 102 minuten

senspiraten_fhregelDe avonturen van Pietje Bell (1963)

Pietje, zoon van schoenmaker Bell, vult z’n dagen met het frustreren van de schoolmeester en het Rotterdamse politiekorps. Wanneer hij met zijn vrienden van hun clubje De Zwarte Hand een circusvoorstelling geeft, loopt het pas echt uit de hand. Goochelaar Pietje zet onbedoeld de boel in brand en besluit samen met kameraad Engeltje het op een lopen te zetten. Die vlucht brengt hen naar een oude schuit, maar daarbinnen is het niet helemaal pluis…

feit  Ook bekend als: Pietje Bell, de straatjongen van Rotterdam
premiere  Première: 26 maart 1964
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 284.020
speelduur  Speelduur: 85 minuten

avonturenpb_fhregelDe jongen uit het Wilde Westen (1963)

Jimmie, een jongen van twaalf jaar, is in gezelschap van de voorman van zijn vaders ranch op zoek naar verdwaald vee. Hun weg voert hen langs de hut van ouwe Sam, een goudzoeker, die met zijn kleindochtertje in de eenzame omgeving woont. Als John en Jimmie daar aankomen, worden ze opgewacht door een stel bandieten, die erop uit zijn Sam te dwingen de vindplaats van zijn goud te verraden.

feit  Ook bekend als: Avontuur in het Wilde Westen
premiere  Première: 16 juli 1964
speelduur  Speelduur: 66 minuten

jongenwildewesten_fhregelVrijbuiters van het woud (1964)

Volgt.

premiere  Première: 15 april 1965
speelduur  Speelduur: 95 minuten

vrijbuiters_fhregelSjors en Sjimmie en de gorilla (1965)

Sjors en neef Toon worden uitgenodigd bij de notaris, waar ze te horen krijgen dat hun oom Barend is overleden. Sjors krijgt de volledige erfenis, maar moet daarvoor wel twee opdrachten vervullen. Om hem en Sjimmie te dwarsbomen huurt neef Toon het boevenduo Boris en Pedro in, zodat hij de erfenis zal opstrijken. De twee vriendjes krijgen echter hulp uit onverwachte hoek…

premiere  Première: 26 mei 1966
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 182.789
speelduur  Speelduur: 90 minuten

sensgorilla_fhregelTienerverdriet (1965)

Drie tienermeisjes ontmoeten dankzij het broertje van één van hen een bekende zanger.

feit  Korte film, werd voorafgaand aan Sjors en Sjimmie en de Gorilla gedraaid.
premiere  Première: 26 mei 1966
speelduur  Speelduur: 9 minuten

hregelDe man met het zwarte masker (1966)

Professor Kolb werkt in zijn fabriek aan een raket, maar zijn experts slagen er niet in het project af te ronden. De hulp van professor Sanders is nodig, Kolb stuurt een medewerker op pad om hem te overtuigen mee te gaan en hulp te bieden. Niet goedschiks, maar kwaadschiks, want Sanders weigert alle medewerking. Een bandrecorder legt het gesprek vast, waarop zijn neefjes Jan en Cor en nichtje Jos besluiten de fabriek een bezoekje te brengen. Met als doel hun oom te bevrijden uit de handen van Kolb, lukt het ze het zwaarbewaakte pand binnen te dringen. Maar professor Sanders is goud waard, Kolb stuurt zijn leger van bewakers achter het viertal aan.

premiere  Première: 4 juli 1968
speelduur  Speelduur: 72 minuten

zwartemasker_fhregelVakantie in Limburg (1966)

Drie tienermeisjes gaan met vakantie naar Zuid-Limburg en kamperen in de nabijheid van een boerderij. Al gauw komt het zoontje van de boer, een jochie van een jaar of zeven, zijn opwachting maken en zich aandienen als leverancier van verse eieren en groenten. Het blijkt een duvel van een joch te zijn en hij geniet ervan om de meisjes te plagen. Maar dat zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken en ze nemen wraak…

feit  Korte film, werd voorafgaand aan De man met het zwarte masker gedraaid.

premiere  Première: 4 juli 1968
speelduur  Speelduur: 18 minuten

hregelIndianenoverval in de Dodenpas (1966)

De 14-jarige Joe Hammond loopt weg uit het weeshuis en vindt onderdak bij het echtpaar Miller, waar hij als knecht wordt aangenomen. Meneer Barrows, de directeur van het weeshuis, vreest dat de jongen in handen zal vallen van een roversbende en roept de hulp in van sheriff Jim Wilson. Omdat de route van de huifkar waarmee de jongen reist dwars door een gebied gaat waar indianenstammen op oorlogspad zijn, vertrekt hij direct, zij het met tegenzin. Als hij aankomt blijkt het kwaad al geschied; de reisgenoten van Joe zijn vermoord en al snel belanden hij en de sheriff in een gevecht met de indianen.

feit  De begintitel in de film toont Indianenoverval in de dodenvallei.
feit  Ook bekend als: Joe Hammond en de indianen
premiere  Première: 21 december 1967
speelduur  Speelduur: 76 minuten

indianenoverval_fhregelSjors en Sjimmie in het land der reuzen (1967)

Vanwege zijn reputatie een dappere jongen te zijn, krijgt Sjors van de Chinees Len Ping Hip een lastige klus. Deze hoogheid is bezig met een serum tegen een tropische ziekte, hij vraagt Sjors om OQ-4 te bemachtigen. Samen met Sjimmie reist hij naar de grotten van Taskara, de enige plek waar de grondstof te vinden is. Met alleen een pil op zak om onzichtbaar te worden, moeten ze langs de reuzen die er wonen zien te komen. Al snel blijkt dat deze grote wezens niet het enige gevaar zijn, Boris en Pedro zijn namelijk door neef Toon op pad gestuurd met hetzelfde doel.

premiere  Première: 27 juni 1968
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 212.276
speelduur  Speelduur: 85 minuten

sensreuzen_fhregelEen Nederlandse Robinson Crusoe (1968)

Het vliegtuig waarmee Peter naar zijn vakantiebestemming reist komt in moeilijkheden als er zwaar weer op komst is. Lezend in zijn boek over de avonturen van Robinson Crusoe slaat het noodlot toe; het vliegtuig crasht in zee. Als enige overlevende probeert Peter er het beste van te maken op het eiland waar hij aanspoelt, ondertussen wachtend op een passerend schip dat hem zal bevrijden. Geen schip, maar een bootje met twee verdachte personen en een meisje zorgen ervoor dat Peter er een zorg bijkrijgt.

feit Opgenomen aan de Spaanse Costa Brava en daarmee één van de weinige Rex Film-producties die niet op Nederlandse bodem werd gefilmd.
premiere  Première: 26 juni 1969
speelduur  Speelduur: 80 minuten

robinson_fhregelTwee jongens en een oude auto (1968)

In het ziekenhuis waar Cor en Jan stage lopen breekt een pokkenepidemie uit, waardoor in alle haast een serum moet worden gehaald. Uit paniek neemt de helft van het personeel de benen, de jongens voelen zich verplicht de taak op zich te nemen. Geen eenvoudige klus, het gebied is namelijk bezet door de rebellen van generaal Balboa. Al snel gaat het mis wanneer Cor gevangen wordt genomen en voor spion wordt aangezien. Met de hulp van een non zet Jan alles op alles om hem te bevrijden en een veilige gang naar de stad te maken, de tijd dringt.

feit  Ook bekend als: De rebellen van Madrao
premiere  Première: 3 juli 1969
speelduur  Speelduur: 71 minuten

oudeauto_fhregelDe Robins en het robotkomplot (1969)

De zusjes Clair en Jos zijn samen op vakantie waar ze met een tragisch ongeval te maken krijgen; een man is met zijn auto in een ravijn gestort. Vlak voordat de auto ontploft weten ze de zwaargewonde meneer Laporte in veiligheid te brengen, hij overhandigt hen een brief met de opdracht deze te lezen als hij het niet redt. Als de man in het ziekenhuis komt te overlijden blijkt de brief een gewild object, de zusjes worden achtervolgd maar weten te ontsnappen. Op de politiebureau wordt Laporte afgeschilderd als dwaas en de inhoud van de brief als onzin, maar waarom werden Clair en Jos dan achtervolgd?

feit  Deze film werd grotendeels in Italië opgenomen.
feit  De film had als werktitel “Het geheim van de Duivelsgrot”.

premiere  Première: 13 juli 1972
speelduur  Speelduur: 66 minuten

robinsrobotkomplot_fhregelDe Robins en de $100.000 schat (1969)

Op een dag koopt Clair op een veiling een lelijk schilderij. Niet omdat ze de afbeelding zo mooi vindt maar omdat ze een lijst nodig heeft! Als ze het aan Jos, haar jongere zus, toont zien ze dat er aan de achterkant, tussen lijst en schilderij een document verborgen zit. Ze peuteren het papier eruit en het blijkt gegevens te bevatten over de vindplaats van een schat. Als net op dat moment de telefoon gaat en een zekere heer Sluiper aanbiedt om het ‘kunstwerk’ te willen kopen voor het tienvoudige bedrag, is dat het begin van een lang en spannend avontuur.

feit  6-delige televisieserie
premiere  Première: 11 maart 1972 (BRT)
speelduur  Speelduur: 25 minuten per aflevering

hregelSjors en Sjimmie en de toverring (1970)

Als dank voor hun hulp in Egypte aan een professor krijgen Sjors en Sjimmie een ring cadeau, als boeven Boris en Pedro lucht krijgen van de waarde van de ring is hun interesse snel gewekt. Wat tot dan toe nog niet bekend is, is dat de ring magische krachten bezit. Dit brengt het viertal per ongeluk in de Riddertijd, waar hun toverkrachten niet zo gewaardeerd worden.

feit  Toon van Loon speelt niet één, maar maar liefst 3 verschillende rollen in deze film.
premiere  Première: 26 mei 1971
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 241.159
speelduur  Speelduur: 78 minuten

senstoverring_fhregelSjors en Sjimmie en de rebellen (1971)

Boris en Pedro zitten weer eens in geldnood en besluiten om Sjimmie te ontvoeren en zodoende aan losgeld te komen. Dat plan mislukt echter maar Sjors strijkt met zijn hand over zijn hart en leent de twee geld zodat zij een detective-bureau kunnen starten. Al snel hebben ze een klus te pakken, dat hen naar Zuid-Amerika leidt. Sjors en Sjimmie besluiten om ze achterna te reizen en te helpen, die hulp blijkt al snel hard nodig.

feit  Ook bekend als: Sjors en Sjimmie en de detectives
premiere  Première: 29 juni 1972
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 177.298
speelduur  Speelduur: 68 minuten

sensrebellen_fhregelDik Trom en zijn dorpsgenoten (1972)

Volgt.

premiere  Première: 28 juni 1973
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 189.982
speelduur  Speelduur: 95 minuten

dtdorpsgenoten_fhregelDik Trom knapt ’t op (1972)

Duizend bommen en granaten, het dorp is in de ban van een reeks diefstallen en veldwachter Flipse is de aangewezen man om de boeven op te sporen. Toch is dat niet zijn grootste zorg, want dat is natuurlijk Dik Trom. Om de saaie vakantiedagen door te komen verzinnen Dik en zijn vrienden een grap die de arme Flipse nog meer werk bezorgt, juist nu hij denkt te weten waar de gestolen goederen naartoe gaan. Dik gaat een weddenschap aan dat hem om middernacht in een groot, verlaten huis brengt. Geruchten gaan dat het er spookt, maar of dat ook klopt? Als Dik de volgende dag weer eens zijn hengel uitwerpt, doet hij een grote ontdekking.

premiere  Première: 4 april 1974
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 172.148
speelduur  Speelduur: 91 minuten

dtknapttop_fhregelDe lieverdjes uit Amsterdam (1973)

Tijdens hun vakantie in Limburg horen zusjes Ine en Kitty op de radio een bericht over een bankoverval. Ze komen ongewild in aanraking met de overvaller als hij zijn buit wil begraven in het bos waar Kitty foto’s aan het maken is. Deze ‘zwarte rijder’, geheel gekleed in het zwart en rijdend op een motor, ontvoert Ine om zo in het bezit te komen van het fotorolletje.

feit  Eerste kleurenfilm van Henk van der Linden.
premiere  Première: 17 oktober 1974
speelduur  Speelduur: 83 minuten

delieverdjes_fhregelPim Pandoer in ’t nauw (1974)

Gebaseerd op de boeken ‘Pim Pandoer, de schrik van de Imbosch’ en ‘Pim Pandoer in het web van de Rode Spin’ van Carel Beke. Een mysterieuze bendeleider, De Rode Spin, plant een overval op een geldtransport. Om de buit, een half miljoen aan Engelse ponden, veilig naar Engeland te krijgen wil hij de onderzeeër van Pim Pandoer gebruiken. Hij weigert echter medewerking, waarop de bende Koos en Jenny ontvoeren.

feit  Het einde van de film hint duidelijk naar een vervolg, maar deze zou er nooit komen.
premiere  Première: 20 december 1975
speelduur  Speelduur: 80 minuten

pimpandoer_fhregelDik Trom weet raad (1975)

Dik regelt een karretje zodat hij zijn verlamde klasgenootje Harry Bartels eens mee naar buiten kan nemen om te vissen, maar ze krijgen het al snel aan de stok met pestkop Bruin Boon. Samen met vriendje Piet van Dril gaat Dik ’s avonds laat een verlaten huis binnen, maar al snel blijkt dat ze niet alleen zijn; de bende van De Rode Hand heeft er zijn schuilplaats en is niet blij met het onverwachte bezoek. Wanneer de boeven achter slot en grendel zitten redt Dik de kleine Richard van verdrinking, hij blijkt de zoon van een chirurg. Als beloning kiest Dik voor een operatie voor Harry, maar wanneer de rust wedergekeerd lijkt is daar ineens een oude bekende…

feit  Laatste Dik Trom-avontuur én de eerste en enige die in kleur werd gefilmd.
premiere  Première: 24 juni 1976
bezoekers  Bioscoopbezoekers Nederland: 189.118
speelduur  Speelduur: 80 minuten

dtweetraad_fhregelSjors en Sjimmie en het zwaard van Krijn (1976)

Op Schiermeeuwenoog is Kolonel Brulgraag bezig met een boek over de historie van het eiland, waarbij hij het testament van Koning Krijn XXIV in handen krijgt. Dat vertelt dat een ieder die het verborgen zwaard vindt, heerser van het eiland wordt. Sjors en Sjimmie en de leden van de Rebellenclub krijgen de opdracht te voorkomen dat Krispijn Notelaar diegene wordt, hij is al een tijdje op zoek naar de schat en luistert het gesprek af. Zijn partners in crime, de gebroeders Bram en Lam, worden ingeschakeld om de verrichtingen te volgen. Als Dikkie de schatkamer ontdekt waar het zwaard zich bevindt zijn de boeven er als de kippen bij en dreigt Koning Krispijn de macht over het eiland te grijpen.

feit  Zevende en laatste Sjors en Sjimmie-film.
feit  Tom Janssen speelt de rol van Dikkie Magermans, een personage dat sterk doet denken aan Dik Trom. Aan dat personage gaf hij een jaar eerder gestalte in “Dik Trom weet raad”.

premiere  Première: 30 juni 1977
speelduur  Speelduur: 82 minuten

senszwaardkrijn_fhregelBilly Turf het dikste studentje ter wereld (1977)

Voor de studenten van internaat Denneheuvel staat de zomervakantie voor de deur, maar niet voor Billy en Dolfie. Vanwege teleurstellende rapportcijfers geen vakantiebaantje bij de banketbakker voor William Pieter Turf, maar samen met zijn vriendje bijscholing van meestel Kwel. Die heeft zojuist een pil uitgevonden om van water benzine te maken, maar daar is oliesjeik Ali Kabaal niet erg van gediend. Hij wil het recept van Kwel kopen maar wanneer deze weigert, wordt het nichtje van de directeur gekidnapt.

premiere  Première: 21  december 1978/24 februari 1979
speelduur  Speelduur: 95 minuten

btdikstestudentje_fhregelBilly Turf haantje de voorste (1981)

Tweede avontuur van Billy Turf, nu gespeeld door Raymond van Haaf. Meester Kwel is steeds weer slachtoffer van de fratsen van Billy, zo draait een gezellig visuitje uit op een ramp en een wilde achtervolging en een poging om een lekke band te vervangen leveren de arme Kwel zelfs twee voeten in het gips op. De film neemt een wending wanneer leerling Kareltje ontvoerd blijkt te zijn, Billy en Jossie gaan achter de boeven aan.

premiere  Première: 8 juli 1982
speelduur  Speelduur: 93 minuten

bthaantjedevoorste_fhregelBilly Turf contra Kwel (1982)

Derde en laatste deel van de Billy Turf-trilogie. In een aaneenschakeling van hilarische scenes en briljante one-liners, weet de dikste student van het internaat zich weer flink in de nesten te werken. Bij het schrijven van een opstel gaat het al snel mis en het daaropvolgende strafwerk probeert Billy te ontlopen door meester Kwel te hypnotiseren, uiteraard faalt Billy hopeloos. Met zijn nimmer stillende vraatzucht drijft hij het lerarenkorps tot waanzin en maakt hij zelfs een barones tot zijn slachtoffer. De film neemt een wending wanneer het boeventrio uit het vorige deel uit is op wraak, ze zijn van plan om in te breken en zo het schoolgeld te stelen. Billy is tijdens een nachtelijke hongerbui getuige van de inbraak maar de volgende ochtend wil niemand zijn verhaal horen. Hij besluit om de hulp van Jos in te roepen.

premiere  Première: 22 december 1983
speelduur  Speelduur: 90 minuten

btcontrakwel_fhregelWie ’t laatst lacht (1984)

Jos ter Beek wordt samen met Agatha Kakel en haar echtgenoot Adriaan uitgenodigd bij de notaris. Daar vertelt dhr. Donks dat hun oom Theodoor Schalk is komen te overlijden en zij de enige erfgenamen zijn. Om zijn vermogen van 3 miljoen gulden te erven, krijgen ze de opdracht om aan de hand van aanwijzingen een blauwe diamant op te sporen. Agatha voelt zich hier te goed voor, maar gaat akkoord met de voorwaarden en huurt Bram en Lam in om Jos en haar broertje Bert in de gaten te houden. Zal haar sluwe plan slagen en het haar de erfenis opleveren?

feit  Ook bekend als: Geheim van de Blauwe Diamant
premiere  Première: 13 oktober 1985
speelduur  Speelduur: 80 minuten

wietlaatstlacht_f

copyright

Advertenties