Trivia

ph_trivia
De film De Nieuwe avonturen van Dik Trom draaide vanaf de release (25 juli 1958) liefst 28 jaar onafgebroken in één of meerdere bioscopen, daarmee heeft de film een notitie in het Guinness Book of Records, als de langstlopende Nederlandse speelfilm ooit!
guinnesshregelDat er op de DVD-uitgaves van 2003 veel aan te merken is, is wel bekend. Maar bij De Robins en het Robotkomplot (1972) heeft iemand echt enorm zitten slapen; op de hoes prijkt namelijk de titel “Het Robotcomplot met De Robins“…
Robotkomplot 1 Robotkomplot 2hregel“Een Nederlandse Robinson Crusoe (1969) is één van de weinige films die niet in Nederland is opgenomen, maar tijdens een vakantie in Spanje. Om precies te zijn, aan de Costa Brava. “Vrijbuiters van het Woud” werd gedeeltelijk in België geschoten en “De Robins en het Robotkomplot” grotendeels in Italië.
hregelOm nog even bij deze film te blijven: Op de filmposter (zie Posters) staat “Crusöe“, op de DVD-hoes staat “Crusoë” en de begintitel in de film toont “Crusoe“.
CrusoehregelNaast glansrollen in o.a. de Billy Turffilms en “Sjors en Sjimmie en het zwaard van Krijn” was Jan Kruyk ook te zien in de televisieseries “De kleine zielen” en “Sil de strandjutter“. Laatstgenoemde serie heeft in 2003 een DVD-release gekregen.
jan_kruyk_strandjutterhregelDe vakantievilla van de dames Ine en Kitty in “De lieverdjes uit Amsterdam” stond recht tegenover het oude huis van de familie Van der Linden in het Limburgse Thull, gemeente Schinnen.
De Korenbloem 1 De Korenbloem 2hregelDe rol van Sjimmie in de diverse Sjors en Sjimmie-films werd meerdere keren gespeeld door… een meisje! Bovendien moesten Jos van der Linden en Ine Heynen worden voorzien van zwarte schmink om zo gestalte te geven aan het vriendje van Sjors. Ook in het allerlaatste avontuur, “Sjors en Sjimmie en het zwaard van Krijn”, werd een meisje ingezet. Haar naam werd nog wel aangepast; Mariska Fikkie staat in de credits vermeld als Mar Fikkie.
marfikkie1_ff marfikkie2_ffhregelHet kantoor van directeur Uilemans in de Billy Turf-films is een aantal jaren later opnieuw gebruikt, toevallig met dezelfde “eigenaar”. In “Wie het laatst lacht” speelt Frans Keulen ditmaal notaris, met een wel heel herkenbaar kantoor!
kantoor_directeur_ffhregelHet pretpark dat te zien is in “Wie ’t laatst lacht”, is het toenmalige Walibi Wavre in België. Van 2001 tot 2004 droeg het park de naam “Six Flags Belgium”, tegenwoordig is dat “Walibi Belgium”.
Walibi Wavre 1 Walibi Wavre 2 Walibi Wavre 3 Walibi Wavre 4 Walibi Wavre 5 Walibi Wavre 6
hregelDe gorilla in “Sjors en Sjimmie en de gorilla” was natuurlijk geen echte, maar niemand minder dan de vader van Henk van der Linden in een gorillapak! Voor de scène waarin het beest in een jeep stapt en ermee wegrijdt, nam Henk van der Linden de rol even over.
sens_gorilla1 sens_gorilla2hregelOp vakantie in Frankrijk? Overweeg dan eens een weekje in Le Moulin Joly in de Auvergne Montagne Bourbonnaise! Gastvrouwen Jos van der Linden en Lydia van den Nijden ontvangen u graag, tijdens uw verblijf kunt u een vijftigtal films lenen. Welke zouden dat zijn? Voor meer informatie, bezoek moulinjoly.be
lemoulinjolyhregelIn “Pim Pandoer in het nauw” speelt Frans Keulen de rol van Bas Baanders, maar zijn eigen kinderen zijn ook te zien in deze film: Timo en Françoise spelen de rollen van Koos en Jenny.
ppkeulen1_ff ppkeulen2_ff ppkeulen3_ff ppkeulen4_ffhregelIn het artikel “Top 100 van de Nederlandse film” (in de periode van 1954 tot 1991) uit het vakblad FILM is een hoofdrol weggelegd voor Henk van der Linden. Op basis van bezoekersaantallen werd een toplijst van regisseurs samengesteld; met tien zeer succesvolle titels neemt Van der Linden de koppositie in. De “onbetwiste leider” laat daarmee o.a. Fons Rademakers, Bert Haanstra en Paul Verhoeven ver achter zich.
filmtop100_1_ff filmtop100_2_ffhregelIn Dik Trom en het circus komen een aantal circusacts voorbij, waaronder het acrobatenduo The Crocksons. Zij zouden later roem vergaren als… Bassie en Adriaan!
crocksons1_ff crocksons2_ffhregelEen grapje in de begintitels van “Sjors en Sjimmie en het zwaard van Krijn”; Hub Odekerken heet hier Ber Odekerken, omdat hij op de set door iedereen Bèr (een afkorting van Hubert) werd genoemd.
Ber OdekerkenhregelOmdat de filmtitel “Indianenoverval in de Dodenvallei” (de filmposter toont Dodenpas) volgens de distributeur teveel deed denken aan een Amerikaanse westernfilm, werd in overleg besloten de titel aan te passen naar “Joe Hammond en de indianen”.
DodenvalleihregelKasteel Hoensbroek – decor voor vele Rex Film-producties – is ook in België te bezichtigen. In het miniatuurpark Mini-Europe in het Brusselse Bruparck staat een replica op schaal van het imposante gebouw.
hoensbroek_bruparck_ffhregel
De vliegtuigcrash in “Een Nederlandse Robinson Crusoe werd gefilmd in de vijver in de achtertuin van het huis van de familie Van der Linden in Thull. Jaren later werd daar ook een scene voor “Billy Turf haantje de voorste gefilmd; na een achtervolging haalt meester Kwel een nat pak als hij met een ladder achterover valt.
vijver1_ff vijver2_ff
hregel
De volledige naam van meester Kwel luidt Johannes Cornelis Bartholomeus Kwel. Dit vertelt Billy als hij in “Billy Turf contra Kwel een opstel voor moet lezen, nadat hij in slaap is gevallen tijdens de les. Billy’s volledige naam is William Pieter Turf.
turf_opstel_ffhregelIn “Dik Trom weet raad wordt een stunt double gebruikt; niet alleen Jan Kruyk vervult in deze film de rol van veldwachter Flipse, ook Cor van der Linden trekt voor een aantal scenes het veldwachterskostuum aan.
hregelHet muziekstuk dat Billy en zijn klasgenoten spelen tijdens de muziekles in “Billy Turf contra Kwel heet The Liberty Bell. Het werd in 1893 gecomponeerd door John Philip Sousa. Hij componeerde ook The Washington Post, dat tevens te horen is.
turf_muziekles_ffhregelNiet alleen in de bioscoop waren de Billy Turf-films een groot succes, ook in de videotheek kreeg men er niet genoeg van. Maandenlang stonden de drie films in de Jeugd Top 5, “Billy Turf het dikste studentje ter wereld stond er zelfs meer dan één jaar in!
videoland_bthregelDe film “De man met het zwarte masker” speelt zich voornamelijk af in en rond een atoomfabriek. Voor de buitenopnames werd gefilmd bij Luchtschacht 3 van Staatsmijn Hendrik, in de bossen van de Brunssummerheide. Het imposante gebouw stond op nominatie voor sloop, waarop Henk van der Linden besloot om contact op te nemen met de directie van de Staatsmijnen. Hij kreeg vervolgens toestemming om de gebouwen en de terreinen te gebruiken voor filmopnamen. De 26 meter hoge schachttoren werd op 10 november 1967 opgeblazen, een week later gevolgd door de twee ventilatietorens. Meer informatie over Staatsmijn Hendrik is hier te vinden.
mijnschacht3

copyright

Advertenties